Přehled novinek

Daň z nemovitosti 2016. Jakých změn se dočká?

18.1.2016 14:23

Daň z nabytí nemovitých věcí (dříve daň z převodu nemovitosti) se v roce 2016 pravděpodobně dočká velkých změn. Vláda schválila návrh ministerstva financí. Pokud návrh projde poslaneckou sněmovnou, od dubna letošního roku už by měl daň z nabytí nemovitých věcí platit jen kupující.

„Jednoznačné vymezení nabyvatele jako poplatníka daně přitom nejen odpovídá koncepci většiny evropských zemí, ale odstraní i problémy, které v praxi mohou v důsledku možnosti volby poplatníka vznikat, například při směně nemovitých věcí nebo při nabytí nemovité věci z majetku České republiky,“ uvádí předkládací zpráva k zákonu o dani z nabytí nemovitých věcí. Podle aktuálně platné úpravy  roce 2015 se mohou prodávající a kupující dohodnout, kdo z nich daň nakonec zaplatí.

Další změnou je rozšíření předmětu daně z nabytí nemovitých věcí o případy smluvního prodloužení práva stavby. Ministerstvo financí v návrhu, který schválila vláda, omezuje osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově by se mělo vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané. Nebude se již vztahovat na stavby rozestavěné, jako tomu bylo dříve.

Nový zákon také mění systém zdanění nabytí inženýrských sítí a od daně osvobozuje nabytí nemovitých věcí územními samosprávnými celky ve veřejném zájmu. Novela zákona má též zjednodušit určení základu daně v případě směny nemovitých věcí.

Servis bydleni
Za veškeré údaje u inzerovaných nemovitostí na tomto serveru zodpovídají pouze inzerenti.
Copyright © 2012 servisbydleni.cz, Exported from Realko