Přehled novinek

Povinné pojištění realitního zprostředkovatele.

22.9.2020 10:40

Dne 3.3.2020 nabyl účinnosti zákon č 39/2020 SB., o realitním zprostředkování. Realitní zákon, resp. Zákon o realitním zprostředkování zavádí povinné pojištění realitního zprostředkovatele. Podle § 7 odst. 1 Realitního zákona musí být realitní zprostředkovatel po celou dobu výkonu své činnosti pojištěn pro případ povinnosti nahradit zájemci újmu způsobenou výkonem realitního zprostředkování. V překladu to znamená, že si realitní makléř, resp. realitní kancelář musí sjednat pojištění pro případ, že majiteli nemovitosti způsobí škodu. Mezi činností realitního zprostředkovatele a následnou škodou musí existovat příčinná souvislost.

Pojištění musí být sjednáno:

  • s limitem pojistného plnění nejméně ve výši 1 750 000 Kč na jednu pojistnou událost a nejméně ve výši 3 500 000 Kč pro případ souběhu více pojistných událostí v 1 roce (limity jsou poloviční pro realitní makléře – OSVČ, kteří vykonávají realitní zprostředkování pro realitní kancelář – právnickou osobu)
  • u pojistitele, který je podle zákona oprávněn provozovat toto pojištění na území České republiky,
  • tak, aby spoluúčast, byla-li sjednána, nepřekročila 5 000 Kč nebo 1 % z výše pojistného plnění.

Ve chvíli, kdy realitní zprostředkovatel uzavře pojištění podle uvedených podmínek dopadá na něj povinnost zaslat stejnopis nebo úředně ověřenou kopii uzavřené pojistné smlouvy Ministerstvu pro místní rozvoj, a to do 10 pracovních dnů.

Zákon stanoví, že má být zájemci pojistka na vyžádání předložena. Jinými slovy realitní makléř by měl zájemci předložit doklad prokazující uzavření pojistné smlouvy, u spolupracujícího makléře postačí smlouva o zastoupení.

 

Servis bydleni
Za veškeré údaje u inzerovaných nemovitostí na tomto serveru zodpovídají pouze inzerenti.
Copyright © 2012 servisbydleni.cz, Exported from Realko